keskiviikko 2. lokakuuta 2013

STRATEGIA - HERROJEN HERKKU?



Silmiin sattui kolumni Turun Sanomissa, jossa tohtori Markku Jokisipilä parodioi kuntien strategiatyöllä. Hän on poiminut sellaisia avainsanoja kuin ”klusteritasoinen skenaariotyöskentely”, ”toimintaprosessien omistajuus” tai ”innovaatiokeskittymänä etabloitumisesta”. Ei tarvitse olla kummoisesti kouluttautunut yhteiskuntatieteilijä, kun voi täysin varmasti väittää, että vähintään puolella kuntiemme valtuutetuista ei ole harmainta aavistusta, mitä nuo sanahirviöt tarkoittavat.

Kuntien kohdalla strategiatyö on erityisen haastavaa, koska päätöksentekoporras muodostuu tämänkaltaisen työn maallikoista, akateeminen tutkinto puuttuu useimmilta. Mutta ei puuha myöskään valtiolla ole helppoa, vaikka useimmilla työhön osallistuvista on maisterin paperit takataskussaan.

Monet ovat julkisyhteisöjen strategiatyön suhteen niin kyynisiä, että sanovat koko työn olevan hölmöläisten hommaa. Ei se niin ole. Suomalaiset virkamiehet saivat vuosikymmenet virkailla ilman, että kukaan kysyi, mihin työllä pyritään, kuka sitä kontrolloi ja kuinka mitataan tulokset. Mutta nykyisin on monessa suhteessa ammuttu yli.

Aloitin nykyisessä työssäni vuosi sitten ja sain eteeni hetimiten pumakan, joka kertoi, että Lounais-Suomen aluehallintovirastolla on hieman yli viisisataa yksittäistä tulostavoitetta. Aika nopeasti minulle syntyi käsitys, että luvussa on yksi tai kaksi nollaa liikaa.

Tärkein kysymys koskien strategia-asiakirjoja on, ohjaavatko ne aidosti sen viraston ja sen virkamiehen työtä, jota ne koskevat. Väittäisin, että aivan liian heikosti. Töitä toki tehdään entistä enemmän, mutta helposti käy niin, että strategia ja arkipäivä eivät kohtaa.

Juhani Tamminen korostaa jokaisessa pelianalyysissä, että jääkiekko on yksinkertainen peli. Niin on aika usein myös hallintovirkamiehen työ. Strategiatyöskentely ja tulosohjaus ovat tärkeitä asioita, mutta ne pitää palauttaa oikeisiin mittasuhteisiin. Mitä jos ensi vuodeksi sovittaisiin viidensadan tavoitteen sijasta kaikille Suomen aveille viisi tärkeää asiaa, joissa pitää erityisesti onnistua. Veikkaan, että motivaatio virkakunnan keskuudessa kasvaisi valtavasti. Ja tietysti lakisääteiset tehtävät pitäisi hoitaa kuten tähänkin saakka.

Jos henkilökunta ei sitoudu aidosti strategiatyöhön, siitä tulee vain herrojen ja konsulttien herkku. Ja se taas on veronmaksajien rahojen tuhlausta.

Viime aikojen puuhat:

Viikko 39: Tiistaina johtoryhmäasioita, iltapäivällä kanteluprojektin pohdintaa, illalla yrittäjävieraita. Keskiviikkona piipahti maaherra emeritus Rauno Saari, mielenkiintoisia keskusteluja kuntarakenteesta ja vaikka mistä, Punaisen Ristin Varsinais-Suomen ja Satakunnan virkapomot käväisivät ip, hyviä juttuja tulossa. Torstaina Akavan tilaisuudessa ja perjantaina maanpuolustusta melkein koko päivä, paitsi lopuksi sisäistä turvallisuutta.
Viikko 40: Maanantaina Länsi-Suomen vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunta, illalla sotilasvieraita. Tiistaina Kiekua, illalla järjestönaisia vieraana. Keskiviikkona konttoripäivä.

5 kommenttia:

  1. kyllä ibm kehitti reikä shekit jo mechelinin kadun sosiaali toimen käyttöön vuosi kymmeniä sitten jotta sosiaali toimi kirjoitti riittävän summan ulos asiakkaalle lähimmässä pankissa lunastettavaksi myös Kallion virasto talo osasi hoitaa maksatus asiat jotta asiakas sai alakerrassa rahat tai shekin kouraan ja menoksi omille teilleen tuhlaamaan korvauksensa valtion kerättäväksi veroina liikkeiltä takaisin jopa 600.000 henkilön helsingissä myös helsingin käräjä oikeudet myönsivät shekkejä korvaukseksi kansalaisille,samaa osottasin ministeri Häkämiehen valtion salkku yhtiöiden noudattavan samaa suomen lain mukaista korvaamista nesteoil-liiketoiminta alueen tapaturmastani keravan nesteoil pihalla ,en odottanut kohtaavani vakuutus yhtiöillä väärennettynä löytyviä dokumenttejä amerikan auto teollisuuden nimiin velkoja asiakirja 3 väärentelyllä,1 missä konserni pakenee vastuuta 2.oikeustoimiesteitä rakentaen,3.nimetty autoteollisuuden syyksi.saman aikaisesti taloudellisesti hyötyen suomeen saman auto tehtaan teollisuus linjoja pietarsaareen pyytäen sekä jakaen konserneista vuodikausia varoja kansan edustajien kesken sekä paeten korvaus velkoja siirrellen osia konserneista vero paratiisi osoitteisiin.

    VastaaPoista
  2. Suvussanikin on tuota Suomen valtion palveluksessa olleiden sukua
    Nyberg tätini sukunimisiä,esimerkiksi Eversti matti sakari Hannelin puolisona oli saman Nimistä sukua Nyberg,ja Nybergien lapsikin sukua Berg Suomen valtion puolustusministeri Mannerheim Aikaan,suomen palvelemisesta jopa Suomen 1 luokan leijonan Komentaja Merkitkin kerääntyneet heille palveluksestaan.Suomen valtiolle

    VastaaPoista
  3. Odottaisin yhtä kunniallista Korvaus velan maksamista palovammoista ja tulon menetyksistä,näiltä vuosilta eläke ikään asti,tapatuturma ei ollut syytäni johon jouduin tahtomattani nesteoil pihalla joka on jyri häkämiehen tiedossa.sekä valtion syyttäjän viraston Espoon kihlakunnassa ja Usa Gongressissa

    VastaaPoista
  4. kansan verottaminen ja tasa arvoisuus ja perustus laki
    ei mielestäni ole kohdallaan osinko jaot ja vastuun pakoilu teettäen dokumenttejä jotka rikos ilmoituksen liitteen valtion syyttäjällä jota krp tutkinut laajan talous rikoksena valtion rajat ylittävänä,tapaturma uhrina olen odottanut yli 13 vuotta tapaturma korvauksia sekä tulon menetys korvauksia yrittäjänä

    VastaaPoista
  5. Kimmo Sasin mielestä Minulle Kuuluu Asiassa Toimittaa Korvausta,Jota olen tässä Odottanut jo monet vuodet

    VastaaPoista