perjantai 15. marraskuuta 2013

OPPIA MAUNO KOIVISTOSTA



Presidentti Mauno Koivisto täyttää kunnioitetut 90 vuotta marraskuun 25.päivä. Hän ei juurikaan myönnä enää haastatteluja, mutta ajatus on kirkas korkeista vuosikymmenistä huolimatta.

Kuuntelin eilen radio-ohjelmaa, jossa ministeri Pertti Paasio ja professori Timo Soikkanen analysoivat Koiviston persoonaa. Soikkanen kertoi mielenkiintoisen tarinan presidenttimme tohtorinväitöstilaisuudesta. Väitöshän käsitteli sosiaalisia suhteita Turun satamassa, joten paikalle oli saapunut myös joukko ahtaajia, jotka asettuivat istumaan salin peräosaan. Jossakin vaiheessa tilaisuutta vastaväittäjä alkoi korventaa väittelijää, kuten asiaan kuuluu. Satamaväelle väitöstilaisuudet olivat oudompi juttu, niinpä takapenkki alkoi äännähdellä, jopa niin, että eräs ahtaajista kehotti vastaväittäjää hiljenemään, koska ”kyllä Manu tiesi mistä puhui.”

Kertomus on hauska, mutta siihen sisältyy rivien välistä luettuna myös vakavaa asiaa. Mauno Koivisto oli lähtöisin hyvin vaatimattomista oloista, mutta hän ei ollut satamaduunari vaan työhönottaja eli niissä piireissä pikku herra. Siitä huolimatta sataman ruumiillista työtä tekevä väki koki hänen kuuluvan joukkoonsa jopa niin paljon, että saapui väitöstilaisuuteen ja ”puolusti” kaveriaan epäkohteliaalta vastaväittäjältä. Tällainen ei olisi ollut mahdollista, ellei kyseessä olisi ollut henkilö, joka kohenneesta yhteiskunnallisesta asemastaan huolimatta muisti juurensa hyvin ja käyttäytyi sen mukaan.

Koivistolaista oppia voisi edelleen noudattaa yhteiskunnassa. Varsinkin korkean työttömyyden ja lukuisten yt-neuvotteluiden aikana on syytä muistaa kohtuus ja esimerkin voima. Ei eläkevakuutusyhtiö Kevan asunto-ja autojutut siinä maailmassa niin merkillisiä ole, mutta johdolta on unohtunut miltä kaikki näyttää vaikeuksissa pyöriskelevien kuntien ja niiden pienipalkkaisten työntekijöiden silmissä.

Suomalaiset kestävät vaikeuksia, jos kaikki tapahtuu oikeudenmukaisesti. Presidentti Mauno Koiviston puheet ovat aika usein vaikeaselkoisia, mutta henkilökohtaisessa elämässään hän on aina elänyt niin yksinkertaisesti, että viesti kansalaisille on taatusti auennut. Sanalla sanoen oppimestari, jota kannattaa kuunnella edelleen.

Viime viikko:

Maanantai: Ylijohtajakokous Helsingissä. Koko päivä tulevan pohdintaa.
Tiistai: Konttoripäivä, lausuntoja, kokouksia ja sisäistä komentelua.
Keskiviikko: Maanpuolustusasioita koko päivä, käynti Tuusulassa it-museossa.
Torstai: Ap peruspalveluita, lounas toimialajohtaja Minna Sarteksen kanssa, ip Aviin Elystä siirtyvien opetusministeriön ihmisten tapaamista.
Perjantai: Tulosneuvottelupalaveri, kahden tilaisuuden järjestelyä, sisäisen tarkastuksen kanssa työaikakäytäntöjä ja sisäistä turvallisuutta.