perjantai 17. lokakuuta 2014

VISKI-VEIKOT JA RAIVORAITTIIT



 
Suomessa on syvä talouden taantuma ja valtava määrä työttömiä, mutta jos Facebookia on uskominen, Suomen tärkein yhteiskunnallinen kysymys on alkoholimainonta. Vyöry lähti liikkeelle Etelä-Suomen aluehallintoviraston (ei oma avini) päätöksestä kieltää viski-sana erään tapahtuman yhteydessä. Päätös taas perustui siihen, että Suomessa on väkevän alkoholin ehdoton mainontakielto. Sitä eivät tietenkään kaikki kansalaiset voi tietää, mutta ainakin kansanedustajien, professoreiden ja hyvin ansaitsevien eläkeläisten tulisi tällaisista perusjutuista olla tietoisia.

Viskijupakassa kulminoitui yksi hyvin oleellinen kysymys, johon tulemme törmäämään vielä monta kertaa yhteiskunnallisen toiminnan eri sektoreilla. Eli siihen, että eduskunnalla on tapana säätää yhä tiukentuvaa ja enemmin yksityiskohtiin menevää lainsäädäntöä ja toisaalta sellaisten ihmisten määrä, jotka vihaavat kaikkea säätelyä on selvässä kasvussa. Kun näin on, on kulttuurien yhteistörmäys vääjäämätön.

Merkillistä vain on se, että jopa samat poliitikot, jotka ovat olleet mukana säätämässä yhä tiukempia normeja, saattavat syytää Facebookissa koulukiusaamiseen verrattavaa tekstiä niiden pienellä palkalla toimivien viranomaisten niskaan, jotka yrittävät laittaa eduskunnan päätöksiä voimaan. Niin ei voi olla, että eduskunnan istuntosalissa painetaan nappia uuden rajoituksen puolesta ja perjantai-iltana annetaan Facebookissa moitteita kuuliaisille virkahemmoille.

Totta kai jokaisessa työssä tapahtuu virheitä, niin myös kaiken sorttisessa valvonta- ja tarkastustyössä. Joukosta löytyy taatusti myös niitä, joille jokaisen määräyksen pilkuntarkka noudattaminen on elämän sisältö, eikä mieleen tule edes vahingossa, että olisikohan päätökseni terveen järjen vastainen. Mutta yksittäiset tapaukset eivät oikeuta poliitikkoja ja mediaa leimaamaan kokonaisia organisaatioita veronmaksajien eläteiksi.

Olen samaa mieltä kuin viski-avissa työskentelevä kollegani, joka sanoi, että yhteiskunnassa on liikaa valvontaa. Mutta kritiikki pitää kohdistaa oikeaan osoitteeseen: eivät aluehallintovirastot tai ely-keskukset tai muut instanssit päätä mitä valvotaan, eikä edes sitä, miten valvotaan. Kaikki käskyt tulevat ylhäältä, lainsäädännöstä ja ministeriöistä.

Seuraavissa vaaleissa on taas mahdollisuus äänestää, joko tiukkenevan valvonnan tai liberaalimman politiikan puolesta. Varsinkin alkoholin osalta on havaittavissa polarisoitumista: on syntynyt raivoraittiiden puolue ja viski-veikkojen puolue. Intressien yhteen sovittaminen ei ole helppoa. Yhtä asiaa voisi kuitenkin toivoa hartaasti ja se on se, että maltettaisiin selvittää itselle asioita. Viskikohussa some irtosi todellisuudesta kovin kauas. Kun astuu pilkan tielle, on hyvä muistaa, että siellä ehkä hieman kuivan sorttisen virkaorganisaation takana on aivan tavallisia ihmisiä, joiden viikonloppu, vuosi tai koko elämä voi mennä pilalle siitä, että jotkut haluavat hieman somessa irroitella.