perjantai 18. lokakuuta 2013

YHTEISTYÖSTÄ EI KANNATA SÄÄSTÄÄ



Luin vanhan virkatoverini, tuoreen pelastusylijohtaja Esko Koskisen, haastattelun. Koskinen pohdiskelee asiaa, jota jokainen valtion- ja kunnanhallinnon johtaja tänä päivänä joutuu miettimään: kuinka saisin pienenevällä porukalla enemmän aikaan.

Julkisessa hallinnossa tilanne ei ole pelkästään ongelma tai ruikutuksen aihe. On aivan hyvä, että asioita joutuu arvioimaan uudelleen. Sellaista organisaatiota ei ole olemassa, jossa ei olisi löysää, joko niin, että tehdään tehtäviä, jotka voitaisiin jättää tekemättä jos laki sallisi tai että virkarakenne ja tehtävät eivät kohtaa.

Uusi pelastusylijohtaja nostaa kiitettävän radikaalisti oman sektorin asioita pohdittavaksi. Hyvä juttu. Nykyisenä aikana mikään ei saa olla niin pyhää, että siitä ei voisi puhua tai sitä ei voisi miettiä. Ei saa menetellä kuin Suomen Kuntaliitto, joka sai valtionvarainministeriöltä pyynnön tehdä kuntien palveluiden karsintalistan. Liitto kieltäytyi. Miksi tällainen liitto on olemassa, jos se ei ole kiinnostunut lausumaan tärkeimmästä tehtävästään eli siitä, mitkä ovat kuntien ydintehtäviä?

Mutta yhdestä asiasta ei kannata säästää. Se on yhteistyö. Avi-sektorilla ja sisäisessä turvallisuudessa tämä tarkoittaa, että pelastusylijohtajan, poliisiylijohtajan, puolustusvoimien komentajan ja muutaman muun tulee pikaisesti istua saman pöydän ääreen miettimään, kuinka yhteistyö erilaisissa poikkeus-tai kriisioloissa sujuu. Meillä on vielä aivan liikaa paikallisesti erilaisia käsityksiä, kuinka hommat pitäisi hoitaa. Tässäkin asiassa kohtaamme valtionhallinnon ikuisuuskysymyksen eli kukin ministeriö tuijottaa itsekkäästi omaan napaansa ja varjelee perinteisiä etujaan.

Valtioneuvoston kansliassa on menossa uudistushanke, joka mahdollistaisi sen, että kukin hallitus perustaisi sen kaltaiset ministeriöt kuin sen hallitusohjelma vaatisi. Tällainen uudistus olisi myös yhteistyön näkökulmasta oiva. Kun organisaatiot ja virkapaikat eivät olisi kiveen hakattuja, saattaisi yhteistyökin sujua nykyistä paremmin.

Kulunut viikko:

Lounais-Suomessa on vietetty koulujen syyslomaa, joka näkyy myös byrokraatin päivässä: kaikenlaista liikettä on ollut vähemmän. Tiistaina istuin melkein koko päivän lastensuojelun koulutustilaisuudessa, jonka talon oma väki oli järjestänyt. Kiitos siitä, mielenkiintoinen päivä ja paikalla 200 alan ihmistä. Keskiviikkona poliisiasioita, sisäisen turvallisuuden toimenpideohjelmamme on hyvässä vauhdissa. Torstaina maanpuolustusasioita Maakuntasäätiön kanssa. Perjantaina koko päivä konttoristina, mitä nyt hieman virkamiesajatusvaihdantaa Turun kanssa.