perjantai 3. toukokuuta 2013

MAAILMANMESTARUUTTA ODOTELLESSA

Jos otsikon otaksuu liittyvän jääkiekkoon, saattaa arvioida kirjoittajan erinomaisen asiantuntemattomaksi. Ja kyllä kirjoitus kiekkoon liittyy. Kisat ovat alkamassa ja moni aikoo laillani seurata Leijonien menestystä silmä tarkkana.
En kuitenkaan aio varsinaisesti kirjoittaa kilpaurheilusta, vaan siitä, kuinka ihminen alkaa nopeasti pitää itsestään selvyytenä saavutettuja asioita. Niin on käynyt myös jääkiekossa. Ensimmäisen mestaruuden saavutti joukkue, jonka jäsenistä melkein kaikista tuli tähtiä. Toinen pokaali parin vuoden takaa tuli joukkueelta, joka nimenomaan oli joukkue ja tähtiä oli vain muutama. Sen mestaruuden jälkeen on alettua uskoa, että mestaruus voi tulla minä vuonna hyvänsä. Muu ei riitä.
Aika samoin on työelämässä. Mennään kuten on totuttu. Hyvin harva ihminen tekee työuransa aikana töitä vuorotellen yksityisen sektorin ja julkisen sektorin palveluksessa. Niin urautuneita olemme, että ihmiset eivät vaihda virkauraa edes valtion ja kunnan välillä.
Meillä on tapana uskoa, että asiat ovat yleisesti niin kuin ne ovat meidän työssämme. Niinhän asia ei ole. Yksityisellä sektorilla tehdään niin kuin on järkevää, virkamies miettii aina ensiksi mitä laki sanoo asiasta.
Yleinen stereotypia on yksityisen sektorin kehuminen ja virkaelämän pilkka. Tähän meistä virkamiehistäkin moni sortuu. Emme osaa nähdä omien hommiemme hienoja puolia.
Kun on seurannut auki olleita virkaposteja täällä omilla kulmilla, on voinut huomata, että hakijoiden joukkoon on ilmaantunut paljon hyvän uran tehneitä yksityisen sektorin ihmisiä. Tämä kertoo siitä epävarmuudesta, joka tällä hetkellä leviää elinkeinoelämän palveluksessa olevien keskuudessa. Virkamiehen työsuhdeturva on nousemassa arvoonsa. Mutta pitää kysyä niin kuin jääkiekon maailmanmestaruudesta, eli osaammeko me itse sitä arvostaa vai pidämmekö sitä itsestään selvyytenä?

Kulunut viikko:
Maanantai: Sisäistä hallintoa
Tiistai: POL-johtajakandidaattien haastatteluja
Keskiviikko: Vappu
Torstai: Ministerin tapaaminen, POL-kandeja STM:ssä
Perjantai: Veteraaneja, henkilöstösuunnitelmaa ja organisaatiota