torstai 23. toukokuuta 2013

VIRKAMIES VASTAA VAI VASTAAKO?

Valelääkärioikeudenkäynnin yhteydessä tuli esiin asia, jota virkamiehet, media, kansalaiset ja tuomioistuimet tulevat lähivuosina miettimään kenties kovinkin usein. Kyse on virkamiehen vastuusta. Lainsäädäntö on sinänsä selvä, mutta vaikeampi on saada selkeää vastausta silloin kun laiminlyönnit johtuvat resurssipulasta eli henkilökuntavajeesta.
On selvää, että suomalainen julkinen hallinto on liian suuri suhteessa käytössä olevaan rahaan. Ja aivan varmaa on, että tilanne tulee lähivuosina heikkenemään. Onko virkamies vastuussa, jos hänellä on yksinkertaisesti liian paljon töitä?
Virkamiehen työtaakan selittäminen on myös haasteellinen akateeminen tehtävä. Hyvin syvässä istuu sellainen käsitys, että erilaisissa valtion ja kunnan konttoreissa vain istuskellaan pasianssia ja matopeliä pelaten ja silloin kun toimeen ryhdytään kyse on jonkin sortin vaikeuksien keksimisestä kansalaisille ja yrityksille.
Hupenevien resurssien tilanteeseen istuu kovin huonosti poliittisen tason innostus luoda lainsäädäntöä, joka luo koko ajan uusia valvontavelvoitteita. Asiat ovat tärkeitä, mutta lopputulos voi olla demoralisoiva. Kyse on samasta ilmiöstä kuin punaista valoa päin kävelemisessä. Monissa maissa se ei ole rangaistava teko, koska kukaan ei sitä kuitenkaan noudata ja valvonta on mahdoton tehtävä. Suomessa on ainakin toistaiseksi vallalla ajattelu, että myös niitä lakeja noudatetaan, joita on vaikea valvoa. Mutta onko näin tulevaisuudessa? Siitä en ole ollenkaan varma.
Olen tällä palstalla korostanut monesti, että lainsäädännössä ja valvonnassa pitää keskittyä oleelliseen. Vähemmän lainsäädäntöä, mutta parempaa lainsäädäntöä. Liian usein suomalainen yhteiskunta toimii periaatteella: ongelma havaittu, tehdään laki.
Ja virkamieskin on ihminen. Ei virkahemmo voi olla resurssipulan maksumies.

Kulunutta:
Viikko 20:
Maanantai: Johtoryhmä ap, Mynämäen valtuuston pj Juuso Alatalo ip.
Tiistai: Sisäistä turvallisuutta ja hallintoa.
Keskiviikko: Veteraaniasioita.
Torstai: Pauli Salminen 60v -seminaari Loimaalla.
Perjantai: Maanpuolustusta. Illalla Bisons-KTP Loimaalla.

Viikko 21:
Maanantai: Valvira/ AVI -seminaari Hki koko päivä.
Tiistai: Sisäistä hallintoa.
Keskiviikko: Sisäistä tarkastusta, MAVE-kokous.
Torstai: Ap sisäistä hallintoa, ip Baltic Sea Forum, illalla puhe Turun Yrittäjät.
Perjantai: Valtion virkajohdon forum Hki.