perjantai 8. helmikuuta 2013

MATKAILU AVARTAA

Kuluneella viikolla olin tien päällä harvinaisen paljon. Lauantaina olin melkein koko päivän Raumalla, jossa Rauman Lukon Tuki oli ponnistanut jääkiekon harjoitushallin, jonka se lahjoitti kaupungille. Viisi miljoonaa maksanut junioreiden ja muiden harrastajien harjoitustila on puurtamisen, osaamisen ja yhteishengen mestarinnäyte. Energiaakin kuluu vähemmän kuin missään muussa maailman jäähallissa.

Jääkiekko on täysin osa raumalaista elämänmuotoa. Raumaa ei ole ilman Lukkoa, eikä Lukkoa ilman Raumaa. Mutta ei Raumallakaan olla kiekosta aivan yhtä mieltä. Kun kiekkoseura oli luvannut tehdä opetuskierroksen kaupungin kouluissa, oli yhden koulun rehtori sanonut: EI KÄY, koska jääkiekko on väkivaltainen laji ja sen piirissä käytetään alkoholia.

On hyvä, että asioita pohditaan, eikä jääkiekkokaan täysin synnitön ole. Erityisesti kiekkoväkivalta on tällä kaudella puhuttanut. Toisaalta rehtoria täytyy muistuttaa, että jään tekeminen halliin maksaa koko kaudella vähemmän kuin yksi nuoriso(koulu)kotisijoitus vuodessa. On hyvä olla mukana kaikessa sellaisessa harrastustoiminnassa, jossa syrjäytymistä ehkäistään.

Maanantain ja tiistain vietin Ruotsissa. Kävin Gävleborgin läänissä. Se muistuttaa aika lailla Satakuntaa, teollisuutta on paljon ja satama on vireä. Ruotsissa on vielä maaherrajärjestelmä ja kollegani Barbro asuu (on pakko) Gävlen linnassa. Ruotsi siis kunnioittaa perinteitä tai toisin ilmaistuna uudistaa julkisen hallinnon rakenteita vain muutaman sadan vuoden välein. Meillä on menossa jatkuva muutos ja olen itse ollut suomalaisen ripeyden kannattaja. Ruotsissa tuli mieleen toisenkinlaisia ajatuksia.

Tiistaina oltiin Tukholmassa, jonne aktiivinen suurlähettiläämme Harry Helenius oli järjestänyt logistiikka-seminaarin. Paikalla oli logistiikkavirkamiehiä Suomesta ja Ruotsista, Rauman ja Porin satamajohtajat, Gävlen satamajohtaja, kauppakamarin joukkoa ja yritysten edustajia. Erittäin mielenkiintoinen seminaari, jossa tutustui uusiin ihmisiin ja ennen kaikkea sai käydä mielenkiintoisia keskusteluja. Rauman ja Porin elinkeinoelämän toimesta muistutettiin, että maakunnan näkökulmasta valtion aluehallinnolla pitää olla kasvot. On paljon bisnestä, johon yhteiskunta kytkeytyy tavalla tai toisella. Tuolloin tarvitaan ovien avaajaa ja muuta tukitoimintaa.

Kotiin palatessa tuntui, että taas tiesi asioista paljon enemmän kuin lähtiessä.


Kulunut viikko:

Maanantai-tiistai: Ruotsissa kuten yllä.
Keskiviikko: Sisäistä hallintoa, vuosiraportin tekoa. Illalla Ylen uutisuudistukseen tutustuminen.
Torstai: Kehityskeskustelua ja sisäistä hallintoa.
Perjantai: Ylijohtajakokous Helsingissä.