maanantai 23. syyskuuta 2013

KUNTIEN TURHAT TEHTÄVÄT


Otsikko on todellisuuteen peilattuna provokatorinen. Toki lailla on säädetty kuntien hoidettavaksi tehtäviä, jotka kuulostavat huvittavilta ja turhilta, esimerkkinä vaikkapa velvoite valvoa solariumlaitteita, mutta kokonaiskustannuksissa tuollaiset hömppähommat ovat vain pisara meressä.  Rahaa vievät perustehtävät ovat suomalaista arkipäivää, sosiaali-, terveys- ja opetuspalveluja.

Kirjoitin tälle palstalle viimeksi kuukausi sitten (törkeää laiskuutta, myönnetään). Arvioin tuolloin, että ei tarvitse olla mikään julkisen talouden erityisasiaintuntija veikatakseen, että valtiontaloutta tullaan sopeuttamaan kuntia koskevilla toimenpiteillä. Juuri näin budjettiriihessä kävi, ensimmäinen miljardi lähtee valtionosuuksista, toinen miljardi aiotaan säästää purkamalla kuntien tehtäviä ja velvoitteita.

Valtionosuuksien leikkaaminen on poliittisesti mutkaton homma. Toki jokunen kunnanjohtaja ja valtuutettu tulee vihaiseksi sekä muutaman kunnan talousjohtaja menettää yöunensa, mutta kansa ei tule kaduille. Valtionosuus on jo sanana niin epäseksikäs, että se ei voi herättää tunnekuohuja.

Palveluiden ja velvoitteiden leikkaaminen on valtionosuuksiin verrattuna pahuksen vaikea poliittinen peruna. Hyvin syvässä itää käsitys, että kunnissa olisi ylisuuri hallinto, jota leikkaamalla talousongelmat ratkeaisivat. Todellisuudessa hallinnon osuus on pieni ja kuntiakin jonkun pitää johtaa. Vihaiseksi tulee kun lukee populististen poliitikkojen ja erilaisten jarisarasvoiden asiantuntemattomia näkemyksiä julkishallinnon saneerausmahdollisuuksista. Ikävä totuus on, että jos säästöjä aiotaan saada aikaan kunnolla, täytyy palvelutasosta leikata. 

Jos hallituksella on poliittista tahtoa, ovat edessä mielenkiintoiset ajat. Ovatko ihmiset valmiita nielemään paluun vanhempiin aikoihin, jolloin yhteiskunnan palveluita oli niukemmin ja omakohtainen vastuu oli suurempi. Jos tuolle tielle lähdetään, merkitsee se myös muutosta aluehallintovirastoissa. On opittava, että se aika, määrä tai laatu, joka aikaisemmin ei ollut sallittua, voi uudessa tilanteessa olla aivan okei. Helppoa uuden omaksuminen tässä suhteessa ei varmasti ole kenellekään, mutta hallintovirkamiehiin ei muutos kaadu. Meillä on selkäytimessä, että teemme niin kuin laki ja säännökset käskevät.