keskiviikko 2. lokakuuta 2013

STRATEGIA - HERROJEN HERKKU?



Silmiin sattui kolumni Turun Sanomissa, jossa tohtori Markku Jokisipilä parodioi kuntien strategiatyöllä. Hän on poiminut sellaisia avainsanoja kuin ”klusteritasoinen skenaariotyöskentely”, ”toimintaprosessien omistajuus” tai ”innovaatiokeskittymänä etabloitumisesta”. Ei tarvitse olla kummoisesti kouluttautunut yhteiskuntatieteilijä, kun voi täysin varmasti väittää, että vähintään puolella kuntiemme valtuutetuista ei ole harmainta aavistusta, mitä nuo sanahirviöt tarkoittavat.

Kuntien kohdalla strategiatyö on erityisen haastavaa, koska päätöksentekoporras muodostuu tämänkaltaisen työn maallikoista, akateeminen tutkinto puuttuu useimmilta. Mutta ei puuha myöskään valtiolla ole helppoa, vaikka useimmilla työhön osallistuvista on maisterin paperit takataskussaan.

Monet ovat julkisyhteisöjen strategiatyön suhteen niin kyynisiä, että sanovat koko työn olevan hölmöläisten hommaa. Ei se niin ole. Suomalaiset virkamiehet saivat vuosikymmenet virkailla ilman, että kukaan kysyi, mihin työllä pyritään, kuka sitä kontrolloi ja kuinka mitataan tulokset. Mutta nykyisin on monessa suhteessa ammuttu yli.

Aloitin nykyisessä työssäni vuosi sitten ja sain eteeni hetimiten pumakan, joka kertoi, että Lounais-Suomen aluehallintovirastolla on hieman yli viisisataa yksittäistä tulostavoitetta. Aika nopeasti minulle syntyi käsitys, että luvussa on yksi tai kaksi nollaa liikaa.

Tärkein kysymys koskien strategia-asiakirjoja on, ohjaavatko ne aidosti sen viraston ja sen virkamiehen työtä, jota ne koskevat. Väittäisin, että aivan liian heikosti. Töitä toki tehdään entistä enemmän, mutta helposti käy niin, että strategia ja arkipäivä eivät kohtaa.

Juhani Tamminen korostaa jokaisessa pelianalyysissä, että jääkiekko on yksinkertainen peli. Niin on aika usein myös hallintovirkamiehen työ. Strategiatyöskentely ja tulosohjaus ovat tärkeitä asioita, mutta ne pitää palauttaa oikeisiin mittasuhteisiin. Mitä jos ensi vuodeksi sovittaisiin viidensadan tavoitteen sijasta kaikille Suomen aveille viisi tärkeää asiaa, joissa pitää erityisesti onnistua. Veikkaan, että motivaatio virkakunnan keskuudessa kasvaisi valtavasti. Ja tietysti lakisääteiset tehtävät pitäisi hoitaa kuten tähänkin saakka.

Jos henkilökunta ei sitoudu aidosti strategiatyöhön, siitä tulee vain herrojen ja konsulttien herkku. Ja se taas on veronmaksajien rahojen tuhlausta.

Viime aikojen puuhat:

Viikko 39: Tiistaina johtoryhmäasioita, iltapäivällä kanteluprojektin pohdintaa, illalla yrittäjävieraita. Keskiviikkona piipahti maaherra emeritus Rauno Saari, mielenkiintoisia keskusteluja kuntarakenteesta ja vaikka mistä, Punaisen Ristin Varsinais-Suomen ja Satakunnan virkapomot käväisivät ip, hyviä juttuja tulossa. Torstaina Akavan tilaisuudessa ja perjantaina maanpuolustusta melkein koko päivä, paitsi lopuksi sisäistä turvallisuutta.
Viikko 40: Maanantaina Länsi-Suomen vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunta, illalla sotilasvieraita. Tiistaina Kiekua, illalla järjestönaisia vieraana. Keskiviikkona konttoripäivä.