perjantai 10. tammikuuta 2014

UUDEN VUODEN LUPAUKSET



Vanhan vuoden loppu ja uuden vuoden alku ovat yhteiskunnallisesti rauhallista aikaa. Sen sijaan ihmisillä on tuolloin tapana olla aktiivisia, ainakin päätösten tasolla. Yksi jos toinenkin on päättänyt laihtua vähintään viisi kiloa, juosta puolimaratonin, lopettaa tupakanpolton tai viinan juonnin tammikuun ajaksi jne. Tämä kaikki näkyy myös erityisesti kevyemmässä mediassa, iltapäivälehdet ovat pullollaan laihdutuskuureja ja jumppaohjeita.

Ei lupauksissa mitään pahaa ole, päinvastoin. Joku jaksaa olla dieetillä puoli vuotta, tiukkakurisimmat koko loppuelämän, mutta jo parinkin viikon ponnistus on parempi kuin ei mitään.

Itsekin olen tehnyt lupauksia. Katkaisin viime vuoden helmikuussa jalkani ja se rajoittaa urheiluharrastusta valitettavasti vieläkin. Kun lajivalikoimaa on pitänyt muuttaa, rohkaistuin menemään virastotalon yhteiseen venyttelyjumppaan. Hyvä, että menin. Kyse on nimittäin juuri sellaisesta liikunnasta, jota kirjoituspöytä-virkamies tarvitsee.

Erään merkillisen havainnon tosin tein. Vaikka sali oli täynnä ihmisiä, olin ainoa mies. Miksi? Ovatko virastotalon enemmän tai vähemmän varttuneet miespuoliset virkamiehet niin pantterin lailla notkeita, että he eivät tällaista liikuntaa tarvitse. Vastaus: eivät taatusti ole. No, jos vastaus on ei, ovatko miehenköriläät niin paljon naisia ahkerampia, että eivät halua uhrata tuntia viikossa venyttelyyn. Vastaus: eivät taatusti ole.

Syy miesten poissaoloon lienee siinä, että venyttely koetaan jotenkin feminiiniseksi liikuntamuodoksi. Ajatus on hullu. Juha Mieto venytteli aina lenkin jälkeen vähintään puoli tuntia, usealla jääkiekkojoukkueella on Suomessa päätoiminen fysioterapeutti. Miksi? No tietenkin siksi, että koko treeni on turha, jos sen jälkeen lihaksia ei palauteta.

Mutta lordi Keynesin sanoin ”viisaan ihmisen tuntee siitä, että hän osaa myös muuttaa mielipidettään.”Eli jo ensi torstaina miehet lasketaan jumppasalissa. On aika lopettaa typerät sukupuoliroolit ja ruveta harrastukseen, josta hyötyvät sekä työntekijä että työnantaja.