perjantai 16. marraskuuta 2012

SYYLLINEN ON HALLINTO-ORGANISAATIO?

Suomen taloudelliseen tilanteeseen ei olisi todella tarvittu Talvivaaran kaivoksen aiheuttamaa katastrofia. Lienee niin, että kaivoksen aiheuttamat ympäristötuhot ovat niin vaikeita, että niiden todellinen laatu paljastuu vasta vuosikymmenten kuluttua. Vaikka tuho on suurta, pitäisi silti osata pitää pää kylmänä. Ainakaan johtopäätös ei saisi olla, että Suomessa tehdään päätöksiä, joiden seurauksena koko kaivoselinkeino häipyy Suomesta.
Hädän hetkellä päätöksiä tehdään usein hetken ahdistuksessa. Erityisesti näin tapahtuu politiikassa. Kun media oikein metsästää vastuussa olevan poliitikon päätä, hänen on aivan pakko sanoa muuttavansa asioita. Jos niin ei tee, tulee poliittinen noutaja.
Talvivaaran kohdalla on jo ehditty käydä keskustelua siitä, johtuivatko valvonnan mahdolliset laiminlyönnit pari vuotta sitten toteutetusta valtion aluehallinnon uudistuksesta. Katastrofin seurauksena on käytetty puheenvuoroja, joissa on vaadittu ympäristöhallinnolle lisää resursseja ja nykyistä itsenäisempää asemaa.
Kun kolmekymmentä vuotta sitten tulin mukaan ensin kuntahallintoon ja sitten politiikan kautta valtionhallintoon, ihmettelin usein, kuinka hentoa valtion eri viranomaisten yhteistyö oli. Noista päivistä on otettu yhdessä tekemisen saralla pitkiä askeleita, mutta vieläkin on helppo löytää oman ministeriön erinomaisuuteen pohjautuvaa itsenäisyysajattelua.
Toivottavasti Talvivaaran seurauksena ei ole viranomaisten irtiotto toisistaan. Se on aivan väärä suunta. Itsenäisyyden ja itseriittoisuuden sijaan tarvitaan lisää yhteistyötä ja sellaisia hallinnon rakenteita, jotka pakottavat eri toimijat saman pöydän ääreen. Eikä niin, että tehdään omissa kopeissa päätöksiä ajattelematta mitä vaikutuksia päätöksillä on muualla yhteiskunnassa.

Kulunut viikko:
Maanantaina heti aamusta peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen seminaarin avaus. Ihmisiä mietitytti selvästi mitä valtion vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelmaan sisältyvä henkilötyövuosien vähentäminen käytännössä tarkoittaa. Sitten mielenkiintoinen päivä Neste Oililla ja lopuksi vielä takaisin POL:n seminaariin.
Tiistaina aamulla hallintoa, sitten esitelmä AVista senioreille ja iltapäivällä kauppojen aukiolojen pohdintaa.
Keskiviikkona koko päivä virkailua konttorilla.
Torstaina alkoholitarkastajien kanssa kokous aamupäivällä, sitten Saloon, jossa todella mielenkiintoinen päivä kaupungin johtoryhmän kanssa. Kaupungin talous voi mennä todella vuorelta monttuun kun muutama tuhat työpaikkaa häviää. Mutta lannistumisen mielialaa ei ollut yhtään. Henki oli täältä vielä tullaan -suuntaan.
Perjantaina aamusta tulosneuvotteluun valmistautumista, sitten sisäistä turvallisuutta ja vielä ip Loimaalle.