torstai 5. joulukuuta 2013

ONKO VALTUUTETUILLA OIKEUS AJAA KUNTA PERIKATOON?



Melkein kaikki Suomen kunnat ovat jo ehtineet hyväksyä ensi vuoden talousarvionsa. Niiden sisällöt ovat hyvin samanlaisia: palveluiden leikkaukset ja veroprosenttien korotukset ovat kunnallista arkipäivää.

Mutta aivan kaikki kunnat eivät karsi menojaan. Joukossa on muutama, joiden ei tarvitse. Mutta Kauniaisten ja Luumäen kaltaisia, edelleen hyvinvoivia kuntia on enää pieni vähemmistö.  Uudehkona asiana kuntakenttään on ilmestynyt merkillinen vastuuttomien kuntien joukko, joiden päättäjät kieltäytyvät näkemästä metsää puilta. He vannovat värisevällä äänellä kunnan itsenäisyyden puolesta siitä huolimatta, että talous on ollut jo monta vuotta alijäämäinen.  Joissakin kunnissa heikentyvä talous on vielä melko uusi asia, eikä sitä tahdota uskoa todeksi, vaan eletään ikään kuin mikään ei olisi muuttunut.

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on muutamia kuntia, jotka ajautuvat, jos ei muuhun, niin sitten nykylainsäädännön mukaiseen pakkoliitokseen, koska omat rahkeet eivät riitä. Siitä huolimatta, että tunnelin päässä ei näy valoa, näillä kunnilla on oikeus ottaa velkaa, tehdä investointeja ja elää yli varojensa. Kun pakkoliitos koittaa, valtio antaa yhdistymisavustuksen ja liitoskunnan asukkaat laitetaan maksamaan kriisikunnan velat ja hoitamaan velvoitteet. 

Kovin oikeudenmukaiselta tuollainen toisten rahoilla eläminen ei kuulosta. Kuinka olisi, jos valtuutetut voitaisiin määrätä henkilökohtaiseen vastuuseen ylileveästä elämästä? Luulen, että kunnan talouden tervehdyttämiseen tulisi aivan toinen ote. Nykyjärjestelmä mahdollistaa valtion ja vastaanottavan kunnan hyväksikäytön. Vielä muutama vuosi sitten suuremmat kunnat hyväksyivät liitoshaluisen kunnan ilman muuta, mutta nyt on ääni kellossa muuttunut. Toisten velkoja ja hölmöyksiä ei haluta maksaa.

Kunnallisesta itsehallinnosta on tullut pyhä asia. Mutta entä jos suurempien kuntien asukkaille lähetettäisiin erillinen maksulappu, jossa kerrottaisiin, että tämä on sinun osuutesi sen kunnan veloista, joka kotikuntaasi jouduttiin liittämään, kun se oli ajettu vararikon partaalle. Luulen, että tomerampien toimien suosio lisääntyisi välittömästi. Nykyjärjestelmässä menot ja tulot hukkuvat yhteen suureen saaviin ja asioiden välistä yhteyttä on vaikea hahmottaa. Hiukan niin kuin Euroopan unionissa vastuita pitäisi selkiyttää. Nyt maksajiksi joutuvat aivan väärät tahot.