perjantai 5. huhtikuuta 2013

RAUMAM BOJA

Ehkä aivan kaikille Lounais-Suomen asukkaille otsikko ei avaudu. Kyse on jääkiekkojoukkue Rauman Lukon faniryhmästä, joka oman arvioni mukaan on lajissaan yksi suurimmista ja yksi äänekkäimmistä. Eikä joukon suusta kuule samanlaisia mauttomuuksia kuin eräiltä pääkaupunkiseudun huutosakeilta.
Kiekko on erityisesti keväällä elämää suurempi asia. Lounais-Suomen aluehallintovirastolla ei ole omaa suosikkia, koska toimialueellamme on kolme liigajoukkuetta, Rauma, Pori ja Turku. Lukko ja Ässät ovat vielä kisassa mukana, TPS valmistautuu jo seuraavaan kauteen. Jonkin värinen mitali Satakuntaan tulee joka tapauksessa ja kultaankin on täysin realistiset mahdollisuudet.
Kävin kuluneella viikolla Raumalla ja tietysti myös pelissä. Täytyy ihailla alle 50 000 asukkaan kaupunkia, joka kykenee keräämään hallin täyteen melkein jokaiseen otteluun, ja seuran talouskin on niin hyvällä tolalla, että joukkueella on liigan yksi suurimmista pelaajabudjeteista.
Raumalla näkee myös kuinka kiekko yhdistää. Nekin, jotka eivät peleissä käy, elävät mukana. Menestys nostaa itsetuntoa, erityisesti Raumaa suurempien paikkakuntien joukkueiden voittaminen. Lukko lähetti ylimielisen Jokerit kesälomalle. Vähintään yhden pro gradun väärti olisi sen tutkiminen, kuinka paljon hyvää mieltä tuo suoritus raumalaisille toi.
Mutta ihan kiekon takia en Raumalla käynyt. Oli myös tilaisuus keskustella kaupungin luottamusmies- ja virkamiesjohdon kanssa kunta- ja soteuudistuksesta. Kehysriihen päätöksissä puhutaan 50 000 asukkaan kunnista, jotka voivat järjestää laajan perustason palveluita (erikoissairaanhoito ja vaativat sosiaalipalvelut). Rauma ei tuota asukaslukukriteeriä täytä. Mutta jokainen, joka tuntee Satakuntaa hiemankin, ymmärtää, että siellä on kaksi keskusta, Pori ja Rauma. Ja tapahtui sitten kunta- ja sotehankkeessa mitä tahansa, tuo realiteetti pitää ottaa huomioon. Uudistuksia tarvitaan, mutta silloin kun Helsingissä piirretään erilaisia hallintorajoja, ei talonpoikaisjärkeä saa heittää romukoppaan.

Kulunut viikko:
Tiistai: Sisäistä hallintoa.
Keskiviikko: Esitelmä sotaveteraaneille, käynti Raumalla.
Torstai: Rekrytointi-ja kanteluasioita.
Perjantai: Eduskunta-juttuja, sisäistä hallintoa, lausuntoja yms