perjantai 26. huhtikuuta 2013

PATA ON VALTTIA

Olin keskiviikkona Porissa katsomassa Ässät-Tappara -ottelua. Lopputulos lienee kaikkien tiedossa, joten siitä ei sen enempää. En aio myöskään suorittaa otteluanalyysiä. Riittää kun sanoo, että Ässät halusi voittoa enemmän ja maalivahtipeli oli ratkaisevassa roolissa.
Edellisen kerran Porissa on juhlittu kiekkomestaruutta seitsemänkymmentäluvulla. Silloin koko joukkue oli oman kaupungin poikia, nyt Pataryhmä koostui nykytyylin mukaisesti muuttolinnuista. Toki joukossa on myös omia kasvatteja ja vielä avainrooleissa, esimerkkinä vaikkapa Joel Armia tai Veli-Matti Savinainen.
Urheilumenestyksellä on myös yhteiskunnallinen roolinsa. Kun alueelliset erot Suomessa koko ajan kasvavat, se näkyy kilpaurheilussa yllättävän vähän. Onneksi niin. Lentopallomestaruus meni Kokkolaan, naisten koripallo Lappeenrantaan, miesten koripallossa korkeimmalla sarjatasolla ei edes ole pääkaupunkiseudun joukkuetta. Jalkapallo voi olla HJK:n heiniä, mutta kukapa tietää. Eli kilpaurheilun saralla kaiken keskittyminen Kehä III:n sisään ei pidä paikkaansa, pikemminkin päinvastoin.
Suomalainen yhteiskunta tarvitsee tällä hetkellä työpaikkojen lisäksi rohkaisua ja itsetunnon kohotusta. Porissa oli kovin helppo havaita kuinka tärkeä voitto oli: kaupunginjohtajat möykkäsivät kotijoukkueen mukana aivan samalla tavalla kuin pelipaitoihin pukeutuneet perusreiskakannattajat. Yhteisöllisyys oli käsin kosketeltavaa.
On selvää, että liigamestaruutta ei voi syödä, eikä se ratkaise vaikeuksissa olevan perheen taloushuolia. Mutta uskoa se luo. Uskoa siihen, että me osaamme, uskoa siihen, että olemme vähintään yhtä hyviä kuin muut. Monesti on niin, että vahva usko on vaikeuksien voittamisessa tärkein asia.
Eli: HYVÄ ÄSSÄT, HYVÄ PORI.
 Kulunut viikko:
Maanantai: Kehityskeskustelu ap, iltapäivällä info Ylen aluetoimitukselle, oikein mielenkiintoista.
Tiistai: kaksi kehityskeskustelua ja sälää
Keskiviikko: Päivä Raumalla, kaupungin johto, Raumaster ja Steniuksen hoivakoti. Hyvähenkinen kaupunki, josta monet voivat ottaa oppia. Illaksi Poriin, kuntakeskustelua akj Kari Hannuksen kanssa ja sitten matsi. Huippuhetkiä.
Torstai: kaksi kehityskeskustelua, hallintoa.
Perjantai: Asioita ministeriöön päin, kehityskeskustelu, tiedotusta ja lausuntoja.