maanantai 3. helmikuuta 2014

KUKA KIITTÄISI VIRKAMIESTÄ?



Kiitosta ja arvostusta saa eri ammateissa kovin eri tavalla. Otetaan pari esimerkkiä. Aluehallintovirasto pitää Turussa majaansa Senaatti-kiinteistöjen hallitsemassa Valtion virastotalossa. Vieressä on Turun Kaupunginteatteri, jossa toteutetaan perinpohjainen peruskorjaus. Remppa tarvitsee tilaa ja vie aluehallintoviraston työsuojelun tarkastuskäynneillä käytettäviltä autoilta parkkipaikkoja. Kun Senaatti hallitsee myös tyhjää naapuritonttia, joutui se ilmoittamaan maksutta tonttia käyttävälle A-Killalle parkkipaikkatarpeesta.

Turun Sanomat teki asiasta suuren jutun. Asiaa jatkoi seuraavana päivänä Yle, joka halusi lausunnon, että aluehallintovirasto ei ”huoli” naapuritontin parkkipaikkoja, koska A-Kilta tekee niin arvokasta työtä.

Median arvio A-Killasta on aivan oikea, työ ansaitsee suuren kiitoksen. Mutta olen aivan matti, että jos parkkipaikkoja olisi tarvittu Turun Sanomien tai Ylen omistamalta tontilta toimittajien työssään käyttämille autoille, asiasta ei olisi tehty juttuja, eikä toimittajia olisi vaadittu eettisistä syistä kieltäytymään parkkipaikoista.

Syy virkamiestyön huonoon arvostukseen on osin meissä itsessämme. Liian usein annamme asioita tuntemattomien tahojen potkia itseämme päähän kovin heikoin perustein. On ryhdistäytymisen paikka.  Arvostusta ei hankita palaamalla vanhaan virkamiesvaltaiseen alamaiskulttuuriin, mutta terve itsetunto on aina hyvästä. 

Onko se niin, että kaikki mihin Mikko Kouki koskee, muuttuu kullaksi? Tällaisen kysymyksen esitti radiotoimittaja Turun Kaupunginteatterin tulevalle taiteelliselle johtajalle. Olen nähnyt aika vähän Koukin ohjauksia, mutta pelkästään hänen näyttelijäntyönsä perusteella toimittajan näkemykseen voi yhtyä. Mutta mieleen tuli samaan aikaan virkamiestyön arvostus. Kuka tuntee virkamiehen, jolta toimittaja on kysynyt: onko niin virkamies A, että kaikki mihin koskette muuttuu kullaksi? 

Vai onko vastaus vain, että kiitos ja arvostus on ammatinvalintakysymys?