perjantai 9. marraskuuta 2012

VIRKAMIEHEN TYYNEYDELLÄ

Hallintovirkamiesten hitaus, kaupungin rakennusmiesten laiskuus ja poliitikkojen epäluotettavuus ovat aihepiirejä, joista puhumalla saa aina suosiota. Meillä kaikilla on ennakkoluulomme, jotka eivät hevillä poistu, vaikka kuinka faktoilla toisin osoitettaisiin.

Toisin kuin laiskuus ja epäluotettavuus, hitaus voi joskus olla myös hyve. Varsinkin yhä kiihtyvällä tahdilla työskentelevän median on vaikea ymmärtää, jos virkamies vastaa, että hän ei tiedä tai että asia ei vielä ole valmis päätettäväksi. Mutta hyvä virkamies ei anna ulkopuolisten voimien vaikuttaa tekemiseensä. Hyvällä itsetunnolla varustettu virkamies ei leiki kaikkitietävää, jos hän ei kerta kaikkiaan tiedä. Ja tunnollisesti asioita valmisteleva virkahemmo ei hätkähdä, vaikka häntä hoputetaan, jos käsittelyssä oleva asia on vaikeaselkoinen ja vaatii monipuolisen käsittelyn.

Olemme viime viikkojen kuluessa lukeneet monista järkyttävistä tapahtumista, joihin useisiin liittyy myös virkamiestoiminta. On itsestään selvää, että Talvivaaran ympäristökatastrofissa, valelääkärijutussa tai pienen tytön kuolemaan johtaneessa lastensuojelutapauksessa arvioidaan myös virkavastuulla toimivien ihmisten tekoja.

Keskustelu valvonnasta ja muista virkatoimista käy kahteen suuntaan. Monet sanovat, että elämme holhousvaltiossa, mutta sitten kun jotakin järkyttävää tapahtuu, huudetaan kuorossa: ”Miksi valvonta ei toiminut?” Totuus lienee välimaastossa. Yhteiskunnassa on toimintoja, joiden valvonta voidaan lakkauttaa, mutta myös asioita, joiden valvontaa pitää lisätä. Markkinatalous on riittävä vahtikoira jossakin, toisaalla se on täysin riittämätön tapa kontrolloida asioita.

Kansalaisten ja yritysten on joskus hyvä olla pitkämielisiä. Joskus virkamiestyyneys on suurta viisautta, siis perinpohjaisuutta ja vastuullisuutta. Sitä kai me kaikki hallinnolta haluamme.


Kulunut viikko:

Maanantaina olin aluehallintovirastojen ylijohtajien kokouksessa Helsingissä. Koko päivän väänsimme rahan, kotisivujen ja selonteon kanssa. Aina näillä reissuilla ainakin hieman viisastuu.

Tiistaina rautaisannos VES-koulutusta työnantajaedustajille. Illansuussa tapasin turkulaispoliitikkoja ja informoin AVIn ajankohtaisista asioista. Mielenkiintoinen keskustelu.

Keskiviikkona talon sisäistä hallintoa ja illalla alustus Turun Kauppakamarissa. Oikein kiinnostava keskustelu ja väittely syntyi aluehallinnosta ja kunta-asioista.

Torstaina viraston yt-kokous, tiedotusta ja hallintoa.

Perjantaina tapaaminen eduskunnassa ja jossain välissä kirjoitushommia.