perjantai 2. marraskuuta 2012

PORMESTARI VAI KAUPUNGINJOHTAJA?

Kuntavaalien yksi suosituimmista filosofisista keskustelunaiheista oli kysymys siitä, tulisiko kunnassa olla kaupunginjohtaja vai pormestari. Suomessa on vain kaksi kuntaa, jotka ovat ottaneet käyttöön pormestarimallin eli Tampere ja Pirkkala. Koska molemmat kunnat sijaitsevat Pirkanmaalla, olisi Lounais-Suomessa johdonmukaista todeta, että puheet pormestarista joutavat romukoppaan. Ehkä silti jonkun muunkin argumentin pohtiminen on paikallaan.
Suomalainen kunta on paljon vartijana. Se vastaa melkein kaikista ihmisten saamista palveluista. Meidän systeemissämme valtio ja maakunta ovat pieniä toimijoita. Ei siis ole ollenkaan yhdentekevää, kuinka kuntaa johdetaan.
Olen itse toiminut kuusitoista vuotta kaupunginvaltuutettuna ja yhden kaupungin ja kahden kunnan kunnanjohtajana. Tällä kokemuksella sanon, että suomalainen järjestelmä, jossa on virkavastuulla toimiva kunnan/kaupunginjohtaja, on paras. Muualla Euroopassa sitä ei ymmärretä, mutta siellä kaupunginjohtaja on enemmän päätoiminen valtuuston puheenjohtaja kuin asioita valmisteleva virkamies.
Kun tarkastelee, mitä Pirkkalassa tapahtui kohta päättyvällä vaalikaudella ja mikä peli juuri on menossa Tampereella, rupeaa kannattamaan entistä enemmän kaupunginjohtajamallia. Pirkkalassa heitettiin ylivoimaisesti suurimman puolueen ääniharava pormestarin pallilta sivuun ja Tampereella kokoomus ja demarit vääntävät kättä siitä, kummalle pormestarin paikka kuuluu, koska kokoomus oli suurin puolue vain niukasti.
Kun tasapainotilanne ratkeaa toisen eduksi, asettuu tappiolle jäänyt eräänlaiseen oppositioon. Tämä ei ole kuntalain tarkoitus, mutta se on inhimillistä. Siksi on parempi, että valitaan virkavastuulla toimiva kaupunginjohtaja. Määräaikaisuudella saadaan hommaan myös demokraattinen elementti.

Kulunut viikko:
Maanantai meni talon sisäisissä töissä. Jotakin valtionhallinnon byrokratialle pitäisi tehdä, mutta niin yksinkertainen asia hallinto ei ole kuin toriparlamenteissa väitetään.
Tiistaina samoin sisäisiä askareita, illalla alustus aluehallinnosta Varsinais-Suomen maanpuolustusyhdistyksessä.
Keskiviikkona Niinisalon varuskunnassa koko päivä veteraaniasioissa. Illalla näin Hair-musikaalin kahdenkymmenenviiden vuoden tauon jälkeen. Hieno juttu Turun ruotsalaisessa.
Torstaina Helsingissä sisäministeriön virastopäällikköpäivillä. Parasta tällaisissa kokoontumisissa on itseä viisaampien kollegojen tapaaminen.
Perjantaina tulevan viikon läpikäyntiä ja viestintää.